Show Menu

Lezing Simone van Saarloos

Are You Out To Be Gay?

Is Simone van Saarloos wel lesbisch genoeg om de Mosse lezing te houden? Zo niet, dan betekent dit vooral dat zij te weinig zichtbaar lesbisch is. Want wie homo is moet dat vieren. De vraag rijst: wat is er mis met onzichtbaarheid? Misschien moet de homo juist terug in de kast om heel hard boe te kunnen roepen en de wereld te laten schrikken.

Simone van Saarloos (1990, New Jersey) studeerde Filosofie en Literatuurwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam en de New School in New York. Ze schreef literaire kritieken en interviews voor de Volkskrant. Ze publiceerde essays, opiniestukken en fictie en treedt regelmatig op als interviewer. Met Niña Weijers organiseerde zij een ‘sekstische talkshow’ en als duo vertaalden zij Nein. een manifest van Eric Jarosinski (Lebowski Publishers).

Van Saarloos schreef twee jaar lang drie keer per week een column in nrc.next, een deel daarvan is terug te lezen in de bundel Ik deug / deug niet (Nijgh & Van Ditmar). Vorige zomer was zij te zien als zomergast in het gelijknamige VPRO-programma. Afgelopen herfst verscheen Het monogame drama (De Bezige Bij), een pamflet waarin ze vragen stelt over de wijze waarop we ons sociale leven inrichten. Sinds januari 2016 heeft ze een wekelijkse column in Vrij Nederland. In het najaar staat ze in het theater met de voorstelling Holy F, samen met actrice Sophie van Winden en Eva Marie de Waal. In het najaar verschijnt haar roman De vrouw die (Nijgh & Van Ditmar). Samen met Laurens Buijs initieerde zij naar aanloop van de EuroPride 2016 een ‘Roze Maand’ op De Correspondent.

met receptie / gratis entree
Openbare Bibliotheek
Amsterdam, 7e etage
Theater van het Woord
Oosterdokskade 143, Amsterdam
De Mosse-lezing vindt plaats in samenwerking met IHLIA (LGBT Heritage).