Show Menu

Mosse Lezing 2017 door Gert Hekma


| Een halve eeuw homo-acceptatie uit de kast |
Van onbereikbaar ideaal tot ontoereikend perspectief

Mosse Lezing 2017 door Gert Hekma
20 september 2017 | 16:30 uur

Vanaf 1967 veranderde er binnen nog geen halve eeuw voor homo’s en lesbo’s van alles. Nederlanders zien homoseksualiteit nauwelijks meer als abject: een zonde, een misdrijf, een ziekte. Afwijzende oriëntaties zijn onacceptabel geworden. Een nieuwe werkelijkheid heeft de oude ingehaald.
Maar wat homo-acceptatie betekent, blijft een vraag waarop één antwoord niet past. Homo en hetero zijn elkaar gaan ‘accepteren’ als gewoon hetzelfde – of gewoon maar niet hetzelfde – of hetzelfde maar nooit gewoon.
Had Gerrit Komrij gelijk toen hij zei (in de Mosse-lezing van 2008) dat de mensen in Nederland geen flauw idee hebben van wat acceptatie betekent? Maar wie wel dan?
+++
Gert Hekma (1951) was van 1984 tot 2017 docent homo- en lesbische studies aan de Universiteit van Amsterdam (UvA, afdeling Sociologie). Hij publiceerde talloze artikelen en vele boeken, waaronder Homoseksualiteit, een medische reputatie (1987), De roze rand van donker Amsterdam (1992), Homoseksualiteit in Nederland van 1730 tot de moderne tijd (2004) en ABC van perversies (2009). Daarnaast hield hij lezingen, organiseerde congressen en nam allerlei andere initiatieven rond het thema homo/lesbo/seksualiteit. Zo was hij in 2002 een van de oprichters van de Mosse Stichting. Ter gelegenheid van zijn afscheid van de UvA houdt hij nu zelf de jaarlijkse Mosse-lezing.

De jaarlijkse Mosse-lezing is een initiatief van de Stichting George Mosse Fonds ter bevordering van de studie van homo/lesbische geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam (UvA). Ze vindt plaats in samenwerking met IHLIA (LGBT Heritage). George L. Mosse (1918–1999) was een bekende, liberale historicus van Duits-Joodse komaf die in 1988 gasthoogleraar homostudies was aan de UvA.
Eerdere Mosse-lezingen werden gehouden door Hafid Bouazza, Marjan Sax, Ruud Bouma alias Dolly Bellefleur, Bas Heijne, Maaike Meijer, Gerardjan Rijnders, Gerrit Komrij, Gloria Wekker, Stephan Sanders, M. Februari, Ted van Lieshout, Jet Bussemaker, Mohammed Benzakour, Hedy d’Ancona en Simone van Saarloos.
Direct voorafgaand aan de Mosse-lezing 2017 opent IHLIA een expositie over “Rooie Flikkers en Homostudies UvA”: OBA, 3e etage, aanvangstijd (onder voorbehoud) 15:00 uur.
+++
Openbare Bibliotheek Amsterdam (Oosterdokskade 143), 7e etage: Theater van het Woord